Bilete Robotică distractivă - Muzeul National de Istorie Naturala ”Grigore Antipa”

Robotică distractivă

Muzeul National de Istorie Naturala ”Grigore Antipa”, București

Evenimentul s-a încheiat.

Detalii

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și www.scoalait.ro vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele de ROBOTICĂ DISTRACTIVĂ la Muzeul Antipa.
În cadrul acestor ateliere, copiii vor învăța noțiuni introductive despre robotică și programare, vor descoperi cum arată echipamentele IT văzute prin ochii unui specialist și vor afla cum sunt construiți roboții și cum se pot programa ei pentru a îndeplini diverse sarcini.

Participând la aceste ateliere de vacanță, micuții își vor putea forma un model de organizare mentală care îi va ajuta să abordeze mai simplu și mai clar situațiile, indiferent că este vorba despre rezolvarea unui exercițiu matematic sau realizarea unei compuneri. De asemenea, copiii vor învața încă de pe acum să ia decizii responsabile și să înțeleagă efectul lor pe parcursul derulării acțiunilor planificate.

Atelierele de ROBOTICĂ DISTRACTIVĂ sunt realizate într-o manieră veselă, relaxantă, cu mulți roboți și accesorii robotice. Lucrăm cu roboți educaționali de diverse forme și cu funcții multiple, învățam să îi programăm dar și construim subansambluri robotice.

 

Grupa de vârstă:

Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani.

 

Succesiunea modulelor

Modulul 1:

  • 28 iunie – 1 iulie 2022 între orele 11:00 – 12:00
  • 26 – 29 iulie 2022 între orele 16:30 – 17:30

Tema 1: Cum putem controla curentul, doar cu mișcarea propriilor mâini?

Nu trebuie să fii inginer ca să poți controla curentul electric. Veți avea nevoie doar de propriile mâini pentru a realiza mișcări prin care veți aprinde sau stinge lumina, fără ajutorul butoanelor sau întrerupătoarelor! Cum va fi posibil?

Vom învață câteva baze despre curentul electric și îl vom folosi pentru a face ce vrem noi. Vom aprinde lumina doar prin atingerea mâinilor și vom mișca un personaj pe calculator doar folosind curentul, fără sa atingem tastatura sau mouse-ul.

Tema 2: Artă fără pânză – expoziție virtuală de desene. Tehnica – schiță în aer!

De la circuitul electric, vom face un salt către circuitul… artistic! Cum se va întâmpla acest lucru? Micii programatori își vor folosi imaginația și creativitatea pentru a realiza un circuit care îi va ajuta să deseneze. Fără creioane sau tempera, căci vor avea nevoie doar de mișcările palmelor pentru a trasa cele mai colorate tușe!

Odată circuitul pornit, nu ne rămâne decât să dăm frâu liber simțului artistic, pentru a crea cele mai inedite opere pentru pereții expoziției noastre virtuale.

Roboții vor putea înțelege locul în care se află folosindu-se de capacitățile lor de constucție dar și de programul pe care îl vom crea împreună. Te așteptăm!

Tema 3 : Recital de pian… fără pian!

Păstrăm nota artistică la cursurile noastre de programare cu o provocare pentru toți copiii! Un recital de pian fără… pian. Cum este posibil? Vom construi împreună sistemul de clape și îl vom conecta la un circuit, care ne va permite să cântăm la clape sărind pe ele sau doar atingându-le.

Toți copiii vor înțelege astfel cum ia naștere sunetul pianului, obținând primele acorduri sau chiar compoziții. Ingineri sau muzicieni, această lecție este una care le arată copiilor că, uneori, nu trebuie să alegi, căci le poți face pe amândouă!

Tema 4: Cum funcționeaza corzile unei chitare? Ai nevoie de o chitară ca să cânți la ea?

După sesiunea de pian continuăm în același ritm, explorând lumea  fascinantă a sunetelor, prin intermediul chitarei.  Doar că instrumentul nostru nu va fi din lemn și nici nu va avea forma cunoscută, căci copiii vor recrea sistemul de corzi, pe care le vor conecta la un circuit.

Ce le va permite acesta să facă? Să descopere cum produce chitara muzică, prin ciupire sau lovire, dar și să recunoască sunetele specifice unei chitare clasice, electrice sau acustice!

 

Modulul 2:

  • 5– 8 iulie 2022 între orele 16:30 – 17:30
  • 23 – 26 august 2022 între orele 16:30 – 17:30

Tema 1: Cum funcționează un robot? Poate el să simtă, să gândească și să ia decizii?

Acest curs le va face cunoștință copiilor cu lumea roboților. Vor afla ce dispozitiv poate fi numit, de fapt, robot și cum poate funcționa acesta: simte, se mișcă, aude, gândește, vede? După ce vor descoperi cum sunt alcătuiți roboții, copiii vor merge mai departe, explorând modalități de programare a acestora și realizând sisteme de comunicare cu ei.

Cei mici vor deveni îndrumătorii lor în lumea înconjurătoare și îi vor învăța să ia decizii sau să răspundă!

Tema 2: Se poate da un robot pe modul „TURBO”?

Oare roboții pot merge mai repede? Pot vorbi și mai repede? Au un buton pentru modul „TURBO”? La aceste întrebări vor reuși să răspundă copiii după ce vor parcurge lecția despre funcția turbo, o lecție pe care o vor parcurge în vitezăăăăă!

Și dacă răspunsul este da, până unde poate crește viteza lor de mișcare, vorbire sau procesare? Este una dintre cele mai mari provocări, pentru că vom afla împreună dacă un robot poate avea sau nu limite!

Tema 3: Înainte, la stânga sau la dreapta? Reușim să scăpăm din labirint?

Vor reuși copiii să ghideze roboții, astfel încât aceștia să evite obstacolele și culoarele închise dintr-un labirint și să găsească în timp record calea spre ieșire? Îi vom provoca la o astfel de cursă, să vedem cum trebuie să ghidăm roboții, pentru ca aceștia să înțeleagă cum să acționeze în fața obstacolelor și să ia singuri decizii pentru a ieși din labirint.

Ce ziceți, vor reuși împreună?

Tema 4: Copii preiau controlul asupra roboților

Acum este rândul copiiilor să preia controlul asupra roboților! Le vor ordona ce să facă, ce să spună și încotro să meargă! Va fi un curs pe care pasionații de tehnologie îl vor adora, pentru că vor avea șansa de a-și construi propria lor lume.

Astfel, din constructori, vor deveni programatori și îndrumători, dezvoltându-și cunoștințele acumulate, metodele de soluționare a problemelor întâlnite și posibilitatea de a simula diverse situații în care vor plasa roboții în rolul principal!

 

Modulul 3:

  • 12– 15 iulie 2022 între orele 16:30 – 17:30
  • 30 august – 2 septembrie între orele 16:30 – 17:30

Tema 1: Invenții COOL pentru o vară călduroasă, doar cu kitul BOSON!

A venit vara și, odată cu ea, și căldura, care ne dă bătăi de cap! Dar stați fără grijă, căci micii noștri inventatori vor construi cât ai zice BOSON un kit de răcorire. Ce este BOSON? Este un set de blocuri de construit, din piese modulare, special făcute pentru copii inventivi, pentru că le dă posibilitatea de a explora un infinit de posibilități! Trebuie doar să atașeze blocurile la piese LEGO, Velcro sau pe whiteboard, creând, astfel, legături sigure și circuite funcționale.

Rezultatul?  Cele mai COOL invenții pentru vară, în care se vor împleti interacțiunea

Tema 2: O cutie ne poate imita?

Cum? Cutia aceasta goală din fața noastră ne poate imita? Nu are cum, căci nu se poate mișca. Și nici nu știe la ce ne gândim!

Ei bine, va fi o lecție cu multe mistere, căci nu vă vom spune secretul încă, va trebui să îl deslușiți singuri! Oare poate reproduce o cutie vorbele pe care le spunem? Sau este imposibil? Haideți să aflăm împreună!

Tema 3: Dăruiește un cadou cu un mesaj special

Toată lumea știe că un cadou trebuie să fie special făcut pentru persoana căruia îi este dăruit, așa că avem o idee pe care o vom pune în practică la curs! Cum ar fi să putem personaliza un cadou cu mesajele înregistrate ale copiilor?

Vom crea, astfel, alături de copii, nu simple cadouri, ci daruri de suflet, care vor dăinui în timp, purtând cel mai de preț accesoriu decorativ – amprenta vocală a copiilor! Cine a spus că programatorii nu pot fi creativi și ingenioși?

Tema 4: Lampa fermecată

Ah, dacă ar ști lampa când să se aprindă și când să stingă! Ce bine ar fi, căci nu ar mai trebui să scoatem mâinile din păturică sau, mai rău, să ne deplasăm tocmai până la întrerupătorul de la ușă! Dacă vă spunem că se poate, ne credeți? Veniți să învățați și voi trucul!

Vă provocăm să construim împreună un nou tip de lampă, cu mai mulți senzori și componente noi, astfel încât să poată lua cele mai bune decizii și acționa în locul nostru!

 

Înscrierea participanților

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/  , în limita locurilor disponibile.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro.

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr de 6 participanți.

 

Taxa de participare:

Taxa de participare se poate achiziționa online pe www.iabilet.ro și în reteaua iabilet.ro/retea.

— Modul 1 – 240 lei/participant;
— Modul 1 – 440 lei/ doi frați;

— Modul 2 – 240 lei/participant;
— Modul 2 – 440 lei/ doi frați;

— Modul 3 – 240 lei/participant;
— Modul 3 – 440 lei/ doi frați;

— Ședință – 70 lei/participant.

 

Sponsor principal: MOL România